NO.1 Devops Interview Questions

1.What is Spot instance ?
Answer: Spot instances enable you to bid on unused EC2 instances, which can lower your Amazon EC2 costs significantly. The hourly price for a Spot instance (of each instance type in each Availability Zone) is set by Amazon EC2, and fluctuates depending on the supply of and demand for Spot instances.

2. What is Jenkins Pipeline ?
Answer: Jenkins pipeline is Based on a Domain Specific Language (DSL) in Groovy, the Pipeline plugin makes pipelines scriptable and it is an incredibly powerful way to develop complex, multi-step DevOps pipelines.

3. What is Build Pipeline in Jenkins ?
Answer: It is the process of automatically starting other job(s) after the execution of a job. This approach lets you build multi-step build pipelines or trigger the rebuild of a project if one of its dependencies is updated.

4. How to check running containers in docker ?
Answer: You can check running containers in docker by using # docker ps

5. How to check all containers which is running and stopped ?
Answer: You can check all containers in docker by using # docker ps -a

6.What is default S3 Bucket size in AWS and what is maximum file size you can upload?
Answer: 5TB is default S3 bucket size and you can upload 5GB file in one upload.

7.Can't we increase 5 TB default bucket size ?
Answer: You can increase upto 30 TB but if you need more you need to contact to AWS support.

8. Brief little about CI/CD and what is it related to Jenkins
Answer: Continuous integration focuses on blending the work products of individual developers together into a repository.
continuous delivery is to minimize the friction points that are inherent in the deployment or release processes.
Jenkins do all continuous integration and it supports continuous delivery.

9. What is command to switch git-branch ?
Answer: git checkout (branch name) Ex: git checkout master-1

10. How to check disk partition in linux ?
Answer: You can check disk partition by command # lsblk

11. How to check linux machine performance ?
Answer: You can check performance by command # top

12. What is LVM ?
Answer: LVM stands for Logical volume Manager. It is a device mapper target that provides logical volume management for the Linux kernel.

13. In which language git is written ?
Answer: Git is written in C Language and It has bindings for many programming languages, including Ruby, Python, and Haskell.

14. How is Amazon RDS, DynamoDB and Redshift different?
Answer: 

  • Amazon RDS is a database management service for relational databases,  it manages patching, upgrading, backing up of data etc. of databases for you without your intervention. RDS  is a Db management service for structured data only.
  • DynamoDB, on the other hand, is a NoSQL database service, NoSQL deals with unstructured data.
  • Redshift, is an entirely different service, it is a data warehouse product and is used in data analysis.
15. In AWS by using which services you can launch your own website with custom domain ?
Answer:  You need to use ROUTE 53 to map your custom domain and you can use ELB, S3 for other storage and load balancing support.

NOTE: Question and Answers will be updated on daily basis so please bookmark this page.

Comments

Popular posts from this blog

How to Install Apache Tomcat in RHEL

Learning Linux basic commands for Devops